maandag 28 november

Uw gezondheid begint bij de mond

Uw tanden zijn uw visitekaartje en een mooi en gezond gebit draagt er aan bij dat u stralend door het leven gaat. Iedereen wil graag een mooi en gezond gebit hebben, maar hoe houdt u uw mond gezond? Wij geven u een aantal tips!

 

Poetsen

Een gezonde mond begint natuurlijk bij het poetsen van uw tanden. Zorg dat u uw tanden minimaal 2 maal daags poetst en gebruik bij voorkeur een elektrische tandenborstel. Met een elektrische tandenborstel haalt u over het algemeen meer tandplak weg dan met een handtandenborstel. Naast het goed poetsen van de tanden, is het ook erg belangrijk om de ruimtes tussen de tanden goed te verzorgen. Omdat deze ruimtes niet worden bereikt met een gewone tandenborstel, is het slim om flosdraad, tandenstokers en/of ragers op te nemen in het dagelijkse poetsritueel. Welk hulpmiddel u het beste kunt gebruiken voor uw gebit, hangt af van de grootte van de ruimtes tussen de tanden. Mocht u hierover twijfelen, dan kunt u dit altijd navragen bij uw tandarts.

 

Poets met een zachte borstelkop

Wees lief voor uw tandvlees en gebruik bij voorkeur een zachte borstelkop. Daarnaast is het verstandig om niet te hard op de tandenborstel te duwen en elk plekje goed mee te nemen tijdens het poetsen. Laat vooral de tandenborstel het werk doen!

 

Poets met een fluoridetandpasta

Er zijn in de winkel vele varianten tandpasta te koop. Wanneer u kiest voor een bepaalde tandpasta, is het vooral belangrijk dat deze fluoride bevat. Fluoride is een natuurlijk stofje dat ervoor zorgt dat de tanden en kiezen worden verhard en versterkt. Door het gebruik van fluoride wordt de kans op gaatjes ook aanzienlijk verkleind.

 

Voeding

Naast het goed poetsen van uw gebit, speelt voeding ook een erg belangrijke rol in de mondgezondheid. Beperk eetmomenten op een dag tot 7 keer (3 maaltijden en maximaal 4 keer een tussendoortje). Op deze manier heeft het gebit ook tijd om tot rust te komen. Daarnaast is het belangrijk om niet te veel suikers en zuren te eten. Vervang zoete tussendoortjes door de hartige en verminder de inname van frisdranken (vervang dit door water of thee zonder suiker).

 

Rust

Wanneer u voldoende rust neemt, zal dit ook positief uitpakken voor de gezondheid van het hele lichaam. Te weinig slaap en rust hebben een nadelig effect op het immuunsysteem, waardoor ontstekingen een kans krijgen om zich onder andere te nestelen in uw mond (tandvlees).

Periodieke controle bij de tandarts

Om uw mondgezondheid op peil te houden, is het ook erg verstandig om 2 keer per jaar de tandarts te bezoeken voor een controleafspraak. De tandarts controleert het gebit op eventuele problemen en kan tijdig inspringen wanneer iets niet klopt. Daarnaast kunt u bij uw eigen tandarts ook altijd terecht voor verder advies over de mondgezondheid.