maandag 6 februari

Oktober = Stoptober!

In oktober is het weer zover en gaan vele Nederlanders weer voor 28 dagen de strijd aan om te stoppen met roken. Doe jij ook mee met Stoptober?

Stoptober

Stoptober daagt rokers elk jaar uit om vanaf 1 oktober 28 dagen te stoppen met roken. De campagne is een initiatief van het ministerie van VWS en de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij. Als partner van de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij (voorheen de Alliantie Nederland Rookvrij) ondersteunt de KNMT de campagne van harte.

Stoppen met roken: Doen!

Roken kan leiden tot een scala aan gebitsproblemen; van tandplak en cariës tot mond- en keelkanker. Een van de mechanismen die hierbij een rol speelt is de vaatvernauwende werking van nicotine. Doordat de vaten nauwer zijn kan er minder bloed bij ontstekingen komen, waardoor afweercellen minder goed hun werk kunnen doen. Bovendien wordt een ontsteking door de verminderde bloedtoevoer gemaskeerd.

Parodontitis komt vaker voor én verloopt ernstiger bij rokers. Ook verloopt de wondgenezing langzamer, waardoor het plaatsen van implantaten bij rokers bijna drie keer zo vaak mislukt.

Stoppen met roken kan op korte termijn leiden tot bloedend tandvlees doordat de doorbloeding verbetert, maar uiteindelijk is de ontsteking veel beter behandelbaar.

Voordelen van het stoppen met roken tijdens Stoptober

Stoppen met roken is uiteraard een gezonde keuze, maar waarom zou je net nu, tijdens Stoptober de kans moeten grijpen om ook zelf te stoppen met roken?

  • Je kunt uitproberen hoe het rookvrij zijn bevalt gedurende deze 28 dagen;
  • Je stopt samen met heel veel andere rokers en dat motiveert;
  • Het gaat (in eerste instantie) om stoppen voor 28 dagen en niet voor de ‘eeuwigheid’;
  • 70% van de deelnemers heeft Stoptober in 2016 volgehouden en niet gerookt. Daarnaast is 52% van de deelnemers zelfs na 3 maanden nog gestopt met roken;
  • Je ontvangt heel veel steun via de vernieuwde Stoptober-app.

Op de website van Stoptober vindt je meer info en tips om te kunnen stoppen met roken.