Veelgestelde vragen

Welke tandartskosten worden vergoed door een aanvullende zorgverzekering?

Dit verschilt heel erg per zorgverzekeraar. Daarnaast bestaan er vaak ook nog verschillende niveaus in de aanvullende verzekering, waarbij het ene niveau meer vergoedt dan de andere. Om een duidelijk overzicht te krijgen van de kosten die vergoed zullen worden, raden wij aan om contact op te nemen met uw eigen zorgverzekeraar.

Ik heb een vraag over mijn rekening. Bij wie kan ik het beste terecht?

U mag altijd contact met ons opnemen wanneer u een vraag heeft over uw rekening hebt. Mochten wij er niet uitkomen, dan kunnen we altijd de hulp van Infomedics en/of de zorgverzekeraar inschakelen.

Ik ben het oneens met de rekening. Wat kan ik het beste doen?

Wanneer u het niet eens bent met de rekening die u van ons heeft ontvangen, kunt u het beste eerst contact met ons opnemen. Dan kijken wij samen naar een passende oplossing.

Wat kost een narcosebehandeling?

De kosten voor een narcosebehandeling zijn afhankelijk van de duur van de behandeling. De narcosekosten worden op uurbasis berekend en voor een gemiddelde behandeling dient rekening gehouden te worden met zo’n € 600,- tot € 1200,-

Wat kost een adviesgesprek?

De kosten voor het adviesgesprek zijn landelijk vastgesteld door de NZa en bedragen in 2022 €185,17 (€111,10 voor het opstellen van een behandelplan C012 en €74,07 voor het maken van röntgenfoto’s X21). U kunt de kosten voor het adviesgesprek voldoen aan onze balie, zowel contant als met PIN.

Worden de narcosekosten vergoed door de zorgverzekeraar?

Een narcosebehandeling wordt eigenlijk nooit vergoed door de zorgverzekeraar, omdat deze vindt dat een behandeling ook zonder narcose kan worden uitgevoerd. Voor een narcosebehandeling moet u rekening houden met een bedrag tussen de € 600,- tot € 1.200,-. De exacte kosten zijn afhankelijk van de ingreep en de tijd die de tandarts en anesthesioloog nodig hebben.

Is VieDenta Kliniek duurder dan een reguliere tandarts?

De kosten voor tandheelkunde zijn landelijk vastgesteld. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bepaalt jaarlijks de behandelcodes en maximumtarieven voor tandheelkunde. Deze tarieven gelden voor elke tandartspraktijk in Nederland, dus zowel voor reguliere tandartspraktijken als voor een gespecialiseerd centrum zoals VieDenta Kliniek.

Kan ik onder narcose behandeld worden?

Voordat u in onze kliniek behandeld gaat worden, vindt er een adviesgesprek plaats met de tandarts, waarin alle opties worden besproken. Indien u graag onder narcose behandeld wilt worden, kan dat tijdens dit gesprek ook besproken worden. Wanneer het behandelplan wordt verstuurd, ontvangt u daarbij ook enkele medische gezondheidsvragenlijsten, die ingevuld dienen te worden. Wij sturen deze ter controle door naar onze anesthesioloog. Als hij een goedkeuring geeft, kan de behandeling onder narcose in onze kliniek plaatsvinden.

Is het veilig om bij VieDenta Kliniek onder narcose behandeld te worden?

Ja. Wij werken samen met een gespecialiseerd team van anesthesiologen, die de meest moderne apparatuur en medicatie gebruiken. Voordat u bij onze kliniek in behandeling gaat, dient u een gezondheidsvragenlijst in te vullen, die ter controle wordt doorgestuurd naar de anesthesioloog. Geen enkele behandeling is volledig zonder risico, maar u bent bij onze kliniek in goede handen.

Ik gebruik medicatie. Kan ik dan nog steeds onder narcose behandeld worden bij VieDenta Kliniek?

Dit hoeft geen probleem te zijn om onder narcose behandeld te kunnen worden. Voordat u bij VieDenta Kliniek onder narcose wordt behandeld, dient u een gezondheidsvragenlijst in te vullen, die ter controle wordt doorgestuurd naar de anesthesioloog. Hierin wordt ook gevraagd naar een overzicht van de medicatie die wordt gebruikt. Het kan voorkomen dat de anesthesioloog nog wat extra vragen heeft over het medicijngebruik, maar als er verder geen problemen zijn, kunt u gewoon onder narcose behandeld worden in onze kliniek.

Vanaf welke leeftijd kan ik onder narcose behandeld worden bij VieDenta Kliniek?

Bij VieDenta Kliniek behandelen wij mensen vanaf 18 jaar oud.

Mijn narcosebehandeling is afgekeurd. Zijn er andere opties mogelijk?

Het kan altijd voorkomen dat de behandeling wordt afgekeurd door onze anesthesioloog. Soms kan het zo zijn dat u enkel in het ziekenhuis onder narcose behandeld mag worden. Dan kunnen wij een doorverwijzing naar een ziekenhuis voor u regelen.

Indien de behandeling om andere redenen is afgekeurd (gezondheid, te hoog BMI etc.), denken wij graag met u mee over andere mogelijkheden voor uw behandeling. Wij plannen graag een (gratis) tweede intake in om te bespreken wat er verder mogelijk is voor u.

Hoelang duurt een narcosebehandeling?

Dat is afhankelijk van de behandeling die plaats gaat vinden. U moet sowieso rekening houden met een halfuur voor het inleiden (in slaap brengen) en een half uur voor het uitleiden (stoppen met narcose en wakker worden). Gemiddeld zal een behandeling zo’n 1 tot 3 uur duren.

Welke kleding kan ik het beste aantrekken op de dag van mijn narcosebehandeling?

Wij adviseren altijd om warme kleding te dragen die makkelijk zit. Na een narcosebehandeling heeft u het vaak wat kouder (ook in de zomer), waardoor warme kleding goed van pas komt.

Kan ik ook alleen naar jullie kliniek komen op de dag van de narcosebehandeling?

Het is niet mogelijk om alleen naar onze kliniek te komen op de dag van de narcosebehandeling. Zodra u weer wakker bent, is het erg belangrijk dat u iemand heeft die u kan begeleiden en die de eerste uren ook in uw buurt blijft. Daarnaast mag u de eerste 24 uur niet zelf autorijden.

Kan ik na de narcosebehandeling direct naar huis?

Zodra u wakker wordt gemaakt, wordt u overgebracht naar onze recovery ruimte. Hier kunt u in alle rust bijkomen van uw behandeling. De anesthesioloog komt na een tijdje nog even controleren hoe het met u gaat en zal u officieel “ontslaan” uit onze kliniek. Meestal kunt u zo’n halfuur tot uur na de behandeling weer naar huis.

Zijn er bepaalde bijwerkingen na een narcosebehandeling?

Er kunnen altijd bijwerkingen optreden, maar dit is afhankelijk van de soort behandeling die heeft plaatsgevonden. Het kan wel even duren tot de narcose uit het lichaam is en hier kunt u dus nog enige hinder van ervaren.

Welke behandelingen kunnen onder narcose uitgevoerd worden?

In principe kan elke behandeling onder narcose uitgevoerd worden. Tijdens het adviesgesprek wordt er besproken welke behandeling uitgevoerd gaat worden en hoe het verdere traject er uit zal komen te zien.

Merk ik echt niks van de behandeling?

Zodra u in slaap bent gebracht, krijgt u niks meer mee van de behandeling. Wanneer u weer wakker wordt gemaakt, kunt u wel last ervaren aan uw gebit. Het verschilt uiteraard per persoon hoeveel last u heeft en hoelang dit duurt.

Werken jullie ook met lachgas?

Nee. Er is nog te weinig bekend over de mogelijke bijwerking van lachgas, waardoor wij hier niet mee werken.

Heb ik een verwijzing van mijn eigen tandarts nodig om naar jullie kliniek te komen voor een adviesgesprek?

Nee, dit is niet nodig. U kunt gewoon zonder doorverwijzing een afspraak maken in onze kliniek.

Hoelang duurt een adviesgesprek?

Voor het adviesgesprek moet u rekening houden met een tijdsduur zo’n 30 tot 45 minuten.

Wordt er al behandeld tijdens het adviesgesprek?

Nee, er wordt niet behandeld tijdens het adviesgesprek.

Wat gebeurt er precies tijdens het adviesgesprek?

Tijdens het adviesgesprek worden er eerst foto’s van het gebit gemaakt (zowel röntgenfoto’s als digitale gezichtsfoto’s). Daarna kijkt de tandarts even kort in de mond en gaat hij graag met u in gesprek; Welke vragen en wensen zijn er vanuit uw kant en hoe kunnen wij u het beste helpen?

Aan de hand van dit gesprek wordt er een persoonlijk op maat gemaakt behandelplan samengesteld, dat u per post thuis ontvangt. Bij dit behandelplan zijn ook een begroting en overzicht van de eventuele vergoedingen vanuit de verzekeraar toegevoegd. Lees het plan rustig door en besluit vervolgens of u de behandeling in onze kliniek wil laten uitvoeren.

Ik schaam me voor mijn angst voor de tandarts. Is dit normaal?

In Nederland zijn er zo’n 800.000 mensen met angst voor de tandarts, dus u bent niet de enige! Bij VieDenta Kliniek oordelen wij ook zeker niet over uw gebit, wij zijn er vooral om u te helpen die glimlach weer terug te krijgen op uw gezicht.

Wat gaat mijn behandeling kosten?

Het is vooraf lastig om aan te geven wat uw behandeling in onze kliniek gaat kosten. Elk gebit is uniek en heeft dan ook een eigen behandeling nodig. Voordat het adviesgesprek heeft plaatsgevonden, is het dus erg lastig om te bepalen welke behandeling er uitgevoerd gaat worden en welke kosten hierbij horen.

 

De kosten voor tandheelkunde zijn echter wel landelijk vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De NZa bepaalt jaarlijks de behandelcodes en maximumtarieven voor tandheelkunde. Deze tarieven gelden voor elke tandartspraktijk in Nederland, dus zowel voor reguliere tandartspraktijken als voor een gespecialiseerd centrum zoals VieDenta Kliniek. U betaalt bij VieDenta Kliniek dus nooit meer dan bij een andere tandartspraktijk in Nederland.

Wat is het verschil tussen een reguliere tandarts en een angsttandarts?

Bij VieDenta Kliniek nemen wij graag de tijd voor u. Voordat er een behandeling gaat plaatsvinden, gaan wij met u in gesprek; welke vragen en wensen zijn er allemaal vanuit uw kant en hoe kunnen wij u het beste helpen?

Onze tandartsen zijn gespecialiseerd in het behandelen van mensen met angst voor de tandarts. Zij nemen de tijd voor uw behandeling en helpen u graag op een manier zodat deze prettig voelt voor u.

Wat kan ik doen om mijn angst de baas te blijven tijdens mijn afspraak?

Hierbij geven wij graag enkele tips die u wellicht kunnen helpen voordat u bij onze kliniek in behandeling gaat:

 

  • Praat met uw tandarts. Geef aan waar de angst door komt en bespreek samen hoe u dit het beste onder controle kunt houden tijdens een behandeling. Wij plannen de adviesgesprekken altijd ruim in, zodat er ook genoeg tijd is om dit soort zaken te bespreken met de tandarts. Wij helpen u graag op een manier die prettig voelt voor u.
  • Laat u informeren over het soort behandelingen dat u te wachten staat, over wat er gaat gebeuren en waarom. Geef duidelijk aan welke informatie u wel wilt horen en welke niet. Wellicht kijkt u graag mee tijdens de behandeling om zelf de controle te kunnen blijven houden. Er is veel mogelijk in onze kliniek en wij denken graag met u mee.
  • Iedereen heeft behoefte aan controle. Spreek daarom met de tandarts een teken af, zoals het opsteken van de hand, waarop de tandarts de behandeling kan onderbreken. Zo heeft u het gevoel dat u iets van de behandeling in eigen hand houdt.
  • Probeer eens of u baat hebt bij ontspannings- of ademhalingsoefeningen.
Wanneer is VieDenta Kliniek geopend?

VieDenta Kliniek is van maandag tot en met vrijdag geopend van 8.00 tot 17.00 uur. Tussen 12.30 en 13.30 uur zijn wij telefonisch niet bereikbaar in verband met lunchpauze.

Wat is de wachttijd voor het inplannen van een adviesgesprek?

Een adviesgesprek kan over het algemeen binnen 2-3 weken ingepland worden in onze kliniek.

Wat is de wachttijd voor het inplannen van een vervolgbehandeling?

Wanneer wij het ondertekende behandelplan per post retour hebben ontvangen, kan de vervolgbehandeling doorgaans binnen 2-3 weken ingepland worden. Dit is uiteraard afhankelijk van de soort behandeling die plaats gaat vinden.

Wat is de wachttijd voor het inplannen van een narcosebehandeling?

Wanneer wij het ondertekende behandelplan per post retour hebben ontvangen, kan de narcosebehandeling doorgaans binnen 4-6 weken ingepland worden.

Kan ik altijd in één keer behandeld worden?

Wij proberen altijd zoveel mogelijk in één keer te behandelen, maar zijn afhankelijk van de soort behandeling die gaat plaatsvinden. Er zijn bepaalde behandelingen die eenmaal niet in één keer afgerond kunnen worden. In onze behandelplannen worden de stappen altijd uitgebreid uitgewerkt, zodat u precies weet waar u aan toe bent.