Veelgestelde vragen

Hoe kan ik jullie het beste bereiken wanneer ik een vraag heb?

In verband met de huidige drukte is VieDenta Kliniek telefonisch niet altijd even goed bereikbaar. U kunt ons altijd bereiken via:

Wij zullen dan zo snel mogelijk contact met u opnemen.

Is het nu veilig om behandeld te worden?

We hebben bij VieDenta Kliniek de nodige maatregelen genomen om uw afspraak veilig te laten verlopen. Indien u op één van de volgende vragen “ja” kunt antwoorden, raden wij u aan om uw afspraak te verzetten.

  • Heeft u nu corona?
  • Heeft u nu huisgenoten/gezinsleden met corona?
  • Bent u genezen van corona korter dan 2 weken geleden?
  • Heeft u één of meerdere van de volgende symptomen: verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, benauwdheid, koorts (meer dan 38⁰C)?
  • Heeft u huisgenoten/gezinsleden met deze symptomen?
  • Bent u in thuisisolatie?
  • Woont u in een verpleeghuis of instelling voor mensen met een verstandelijke beperking?

Om ieders gezondheid te kunnen garanderen, stellen wij het zeer op prijs als u zich houdt aan de maatregelen die zijn getroffen binnen onze kliniek.

Mag ik onder begeleiding naar de kliniek komen?

Om de maatregel van 1,5 meter afstand te kunnen garanderen en om ervoor te zorgen dat niet te veel mensen tegelijk in onze praktijk aanwezig zijn, vragen we aan patiënten om, indien mogelijk, zoveel mogelijk alleen naar hun afspraak te komen. Wanneer u echter niet in staat bent om alleen naar de praktijk te komen, mag dit uiteraard onder begeleiding van maximaal 1 persoon gebeuren. Zorg ervoor dat u niet te vroeg aanwezig bent en wacht anders, indien mogelijk, buiten tot u aan de beurt bent.

Waar kan ik meer informatie vinden over het Coronavirus?

Voor de meest actuele informatie gaat u naar de website van het RIVM.

Is mijn mondhygiëne belangrijk voor mijn gezondheid?

Ja. Bacteriën in uw mond komen namelijk in het lichaam terecht en kunnen leiden tot verschillende ernstige gezondheidsklachten en ziekten. Een gezonde mond is daarom belangrijk voor de algehele gezondheid.

Kunnen bacteriën zich ophopen in mijn tandvlees?

Ja. Wanneer u last heeft van een slecht gebit, kunnen bacteriën zich ophopen in uw tandvlees. Wanneer uw tandvlees ontstoken is en bloedt, kunnen bacteriën op deze wijze rechtstreeks in de bloedbaan terecht komen.

Moet ik pijnlijk tandvlees, tandsteen en/of een slechte adem laten behandelen?

Ja. In al deze gevallen bestaat het risico dat er vervelende bacteriën in uw mond aanwezig zijn. Het is daarom belangrijk om hier zo snel mogelijk wat aan te doen. Maak een afspraak, zodat we samen naar een passende oplossing kunnen kijken.

Er ontbreken tanden en/of kiezen in mijn gebit. Moet ik dit laten behandelen?

Ja. Wanneer tanden of kiezen ontbreken, gaan de naastliggende en tegenoverliggende tanden en kiezen zich langzaam bewegen in de richting van het ontstane gat. Uw tanden en kiezen komen zo steeds losser te staan. Het is daarom belangrijk dat er een oplossing komt voor het ontstane gat, anders wordt het met de tijd van kwaad tot erger. Ook trekt het kaakbot zich bij ontbrekende tanden en kiezen steeds verder terug. Hierdoor gaan tanden en kiezen ook steeds losser staan, omdat het houvast steeds minder wordt.

Ik heb mijn gebit lang niet laten controleren. Is dit erg?

Wanneer u uw gebit al lang niet meer heeft laten controleren door de tandarts, bestaat er een serieus risico op een behandelachterstand. Denk aan pijnklachten, losse tanden, slechte adem of zelfs ontbrekende tanden en kiezen. Deze tandklachten kunnen verschillende oorzaken hebben en het is ook raadzaam om snel een afspraak bij uw tandarts in te plannen.

Kom ik in aanmerking voor implantaten?

In principe kan bij iedereen met volgroeid kaakbot een implantaat worden geplaatst. In slechts uitzonderlijke gevallen is implantologie geen passende oplossing. Laat u persoonlijk informeren door onze tandarts-implantologen over de mogelijkheden en ontvang een deskundig en helder advies over de behandeling, de kosten en de eventuele vergoedingen.

Hoe wordt een brug geplaatst?

Een brug wordt geplaatst door naastliggende tanden of kiezen af te slijpen en deze als zogenaamde pijler te gebruiken waarover de brug geplaatst wordt.

Wat is een frame?

Een frame vult een gat op en klemt met haakjes om naastliggende tanden. Het is een loszittend werkstuk, dat met haakjes wordt vastgeklemd aan de naastliggende tanden of kiezen. Soms moet er ook nog gewerkt worden met een gehemelteplaat ter versteviging van deze houvast. Het is een oplossing die nog steeds vaak wordt ingezet, maar een groot nadeel is dat de haakjes zichtbaar zijn (dat kan niet iedereen waarderen). Uiteindelijk blijft het toch een los stuk kunststof/porselein in de mond wat natuurlijk niet het beste comfort biedt.

Ik ben bang voor de tandarts. Hoe gaat een adviesgesprek in zijn werk?

Tijdens een adviesgesprek worden er foto’s van uw gebit gemaakt (röntgen en digitaal). Verder bekijkt de intake tandarts uw gebit en luistert hij naar uw klachten en wensen. Er wordt tijdens een adviesgesprek nog niet behandeld. Wees dus niet bang. De angsttandarts is ervaren in het behandelen van patiënten met tandartsangst en heeft alle begrip voor uw angst. Aan de hand van uw persoonlijke situatie informeert hij u over de mogelijkheden. Ook biedt hij inzicht in kosten en eventuele vergoedingen door uw zorgverzekeraar.

Ik ben lang niet naar de tandarts geweest? Is een tandartsbehandeling duur?

De kosten voor een tandheelkundige ingreep, zeker wanneer u al jaren niet meer naar de tandarts bent geweest, kunnen aardig oplopen. Een aanvullende tandartsverzekering kan dan een verstandige keuze zijn. Desondanks is het belangrijk dat u de gezondheid van uw tanden niet laat afhangen van de kosten. Hoe langer u een behandeling uitstelt, hoe groter de schade en hoe hoger de tandartskosten.

Tip: vraag tijdens een adviesgesprek naar de kosten. Bij een goed adviesgesprek hoort ook een begroting en inzicht in wat uw zorgverzekeraar vergoedt. Vaak is het ook mogelijk om de kosten gespreid te betalen. Bovendien zit er vaak wat tijd tussen de verschillende stappen van een behandeltraject, zo ook de rekeningen.

Hoe verloopt een narcosebehandeling bij de tandarts?

Een anesthesioloog beoordeelt of uw medische situatie geschikt is om onder narcose behandeld te worden, maar in de meeste gevallen is dat geen enkel probleem. Ook medicijngebruik of een medische geschiedenis is vaak geen obstakel.

Op de dag van behandeling moet u nuchter zijn; de uren voorafgaand aan de behandeling mag u niet eten. Er mag alleen tot 2 uur voor de behandeling een glas water worden gedronken. Ook is het belangrijk dat u voor begeleiding zorgt. Na de behandeling kunt u weliswaar gewoon naar huis, maar u mag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen.

De anesthesioloog brengt u via een infuus rustig in slaap. Via sensoren meet hij uw bloeddruk, zuurstofgehalte en hartslag. Terwijl u slaapt, merkt u niets van de tandartsbehandeling. Zodra de tandarts klaar is, geeft hij het signaal aan de anesthesioloog dat hij de narcose kan afronden. U wordt rustig wakker, maar bent nog slaperig. Over het algemeen duurt het een paar minuutjes voordat u weer bij kennis bent.

U blijft nog ongeveer een uur in een uitslaapstoel zitten. Een assistente houdt een oogje in het zeil. Zodra u voldoende ontwaakt bent, zal de tandarts of assistente u bijpraten over de behandeling en u informatie en koelzakken meegeven om de pijn te verlichten. Daarna kunt u samen met uw begeleiding naar huis. Vaak wordt, afhankelijk van de behandeling, een dag later tijdens een controleafspraak uw gebit gecontroleerd.

Klik hier voor meer informatie over de narcosebehandeling bij VieDenta Kliniek.

Dekt de basisverzekering het trekken van mijn tanden en kiezen?

De basisverzekering geeft geen vergoeding voor het trekken van alle tanden en kiezen. Daarvoor is een aanvullende verzekering nodig, die dit vaak (grotendeels) vergoedt. Om erachter te komen wat uw verzekeraar precies vergoedt, kunnen we dit samen met u bekijken.

Dekt de basisverzekering een narcosebehandeling?

Een narcosebehandeling wordt eigenlijk nooit vergoed door de zorgverzekeraar, omdat deze vindt dat een behandeling ook zonder narcose kan worden uitgevoerd. Voor een narcosebehandeling moet u rekenen op ongeveer € 500,- tot € 800,-. De exacte kosten zijn afhankelijk van de ingreep en de tijd die de tandarts en anesthesioloog nodig hebben en zullen tijdens het adviesgesprek nader besproken worden.

Hoe wordt een enkele tand of kies vervangen?

Er bestaan verschillende oplossingen voor het vervangen van een ontbrekende tand of kies:

  • Een brug
  • Een implantaatkroon

Voor meer informatie over de oplossingen voor het vervangen van een ontbrekende tand of kies, kijk je op onze pagina expertise.

Wat is een implantaatkroon?

Bij een implantaat wordt eerst een titanium schroef (kunstwortel) in de kaak geplaatst. Nadat deze is vastgegroeid in het kaakbot (na ongeveer 3-6 maanden) wordt er een kroon op geplaatst. Het is een relatief kleine ingreep die vaak een half uur tot drie kwartier duurt. De klachten na de behandeling vallen vaak reuze mee. Een implantaatkroon is een natuurgetrouwe oplossing. Een groot voordeel.