Wat is een angsttandarts?

Breekt jou het zweet al uit wanneer je alleen al denkt aan het inplannen van een afspraak bij de tandarts? Een angsttandarts kan jou helpen om je bezoek een stuk aangenamer te maken. Onze tandartsen hebben ervaring met het behandelen van mensen met (extreme) angst voor de tandarts. Zij nemen alle tijd voor jouw behandeling en luisteren graag naar jouw verhaal.

Wanneer je bij VieDenta Kliniek behandeld wilt worden, maak je altijd eerst een afspraak voor een adviesgesprek. Het adviesgesprek vindt plaats met één van onze angsttandartsen. Tijdens het adviesgesprek worden er foto’s van je gebit gemaakt (zowel röntgenfoto’s als digitale gezichtsfoto’s) en vindt er een klein mondonderzoek plaats (maar géén daadwerkelijke behandeling!). Aan de hand van dit onderzoek wordt een behandelplan voor je opgesteld en de tandarts zal dit plan uitvoerig met jou bespreken. Tijdens het adviesgesprek heeft de tandarts alle tijd en aandacht voor jouw vragen en wensen, waardoor alles rustig en uitvoerig besproken kan worden. Je krijgt het behandelplan, samen met een begroting voor de behandeling, via de post toegestuurd zodat je nog eens rustig alle info door kunt nemen en kunt besluiten of je bij VieDenta Kliniek behandeld wilt worden.

Bij VieDenta Kliniek bieden we ook behandelingen onder algehele narcose aan. Wanneer je zo angstig bent dat je het liefst niks meekrijgt van de behandeling, is dit wellicht een ideale oplossing voor jou. Vraag er gerust naar tijdens het adviesgesprek, zodat de angsttandarts dit verder met jou kan bespreken.

Voordelen van een behandeling bij onze angsttandartsen

 • Wij hebben jarenlang ervaring met patiënten met (extreme) angst voor de tandarts
 • Wij nemen alle tijd voor jou tijdens een afspraak
 • Wij luisteren naar jouw verhaal en beantwoorden al jouw vragen
 • Wij behandelen op het tempo dat jij aangeeft
 • Wij zorgen voor een uitgebreide en duidelijke communicatie, van begin tot eind
 • Wij bieden ook behandelingen onder algehele narcose aan

Oorzaken tandartsangst

Angst voor de tandarts kan verschillende oorzaken hebben en gaat vaak zelfs terug tot in de jeugd. Nare ervaringen in het verleden kunnen ervoor zorgen dat je een bepaalde angst ontwikkelt voor de tandarts. De schooltandarts is in het verleden vaak debet geweest aan de ontwikkeling van een bepaalde angst. Daarnaast kunnen ouders met angst voor de tandarts deze ook overdragen op hun kinderen. Verschillende ‘horrorverhalen’ van anderen werken vaak ook niet mee.

In Nederland zijn er zo’n 800.000 mensen met angst voor de tandarts, dus weet dat je zeker niet de enige bent. Het is niks om je voor te schamen. Onze tandartsen helpen je graag om je angst te overwinnen en je (half)jaarlijkse bezoek aan de tandarts weer zonder zorgen op te kunnen pakken. Je hoeft je niet te schamen voor je angst. Onze tandartsen luisteren graag naar jouw verhaal en bedenken graag samen met jou een manier om die tandartsangst te overwinnen.

Deze mensen gingen je voor!

Voordat jij een afspraak in onze kliniek maakt, is het fijn om verhalen te lezen van mensen die jou voor zijn gegaan bij VieDenta Kliniek. Je bent namelijk zeker niet de enige die om uiteenlopende redenen een angst heeft ontwikkeld voor de tandarts. Er zijn voldoende succesvolle verhalen van anderen die dezelfde angst hebben en uiteindelijk toch de stap hebben gezet richting een behandeling bij VieDenta Kliniek. Laat je inspireren!

Dhr. Berrevoets

Na 40 jaar niet bij de tandarts te zijn geweest, durfde ik eindelijk die stap weer te zetten

Ik ben begin 2021 bij VieDenta Kliniek gekomen. Ik liep al geruime tijd met de wens om mijn slechte gebit te laten opknappen, maar durfde niet. Enige jaren hiervoor was ik bij een niet nader genoemde kliniek in Noord-Holland geweest voor een intake. Daar ben ik al tijdens de controle van de mogel...

95% van onze klanten beveelt dit bedrijf aan!

Angela

10/10

Zo fijn! Ik heb angst voor tandartsen, maar ben zo goed geholpen en gerustgesteld. Als je angst hebt voor de tandarts ben je hier op het juiste adres.

Tips om angst voor de tandarts te verminderen

Bij VieDenta Kliniek bezorgen we jou graag weer die lach op het gezicht, maar daarnaast helpen wij jou ook graag een stapje in de goede richting te zetten voor wat betreft je tandartsangst. Want hoe ga je hier nu mee om? Wij geven je graag wat handige tips.

 

Wat kun je zelf doen?

Kies voor een tandarts die je vertrouwt

Vertrouwen is heel belangrijk. Ga daarom op zoek naar een tandarts waarbij je echt het gevoel hebt dat deze je begrijpt en je kan helpen met je tandartsangst. Maak geen overhaaste beslissing en volg vooral je gevoel. Een tandarts die jou begrijpt, met je meedenkt en samen met jou deze stap wil zetten is goud waard.

Praat erover

Schaam je zeker niet voor je angst en maak dit bespreekbaar. Start een gesprek met mensen die je vertrouwt en laat anderen je helpen. Geef daarna ook duidelijk aan bij je tandarts waar je angst voor hebt. Zo kan deze je helpen om de behandelingen zo prettig mogelijk te laten verlopen.

Neem iemand mee naar je afspraak

Twee horen altijd meer dan één. Voor jou zal die (eerste) afspraak best spannend zijn, dus dan is het fijn wanneer je iemand meeneemt die alle informatie kan ontvangen en eventuele vragen kan stellen aan de tandarts. Daarnaast kan een bekend gezicht jou ook al wat meer geruststellen tijdens zo’n afspraak.

Zorg voor voldoende rust en ontspanning

Probeer eens of je baat hebt bij ontspannings- of ademhalingsoefeningen, die je net dat beetje extra rust geven voordat je naar de tandarts gaat.

Denk aan het uiteindelijke doel: Die glimlach op je gezicht!

Hoe lastig je het ook vindt om naar de tandarts te gaan, houd altijd de gedachte vast waarvoor je het doet: Die mooie glimlach op je gezicht! Het zal geen makkelijk proces zijn, maar wanneer je het uiteindelijke doel voor ogen blijft houden, zal het een stuk prettiger en makkelijker verlopen. Daarnaast kan het ook werken om voor elke behandeling/afspraak een “traktatie” voor jezelf te bedenken zodra je klaar bent. Trakteer jezelf op een gebakje, shopmiddagje, wellnessmoment etc. wanneer de afspraak bij de tandarts erop zit.

Narcosebehandeling

Wanneer de angst zo groot is dat je echt niet naar de tandarts durft te gaan voor een behandeling, is een behandeling onder narcose wellicht een oplossing voor jou. Zo krijg je niks mee van de behandeling én word je wakker met een mooi gebit. Een behandeling onder narcose zal je angst voor de tandarts natuurlijk niet wegnemen, maar het is vaak wel een belangrijke eerste stap in het proces om je angst voor de tandarts te overwinnen. Onze tandarts gaat tijdens een eerste adviesgesprek graag met je in gesprek om de verschillende mogelijkheden verder toe te lichten.

 

Hoe helpen wij jou om je tandartsangst te verminderen?

Extra tijd voor jou

Vertrouwen is één van de kernwoorden waar wij erg in geloven. De eerste afspraak draait dan ook vooral om het opbouwen van een vertrouwensband met je nieuwe tandarts. We plannen extra tijd in voor het eerste adviesgesprek en gunnen jou het moment om al jouw vragen en wensen te bespreken. Daarnaast wordt er tijdens deze eerste afspraak nog niet behandeld.

Duidelijke communicatie

Duidelijke communicatie is key! Wij willen dat jij weet waar je aan toe bent en dat je niet voor grote verrassingen komt te staan gedurende je behandeltraject. Onze tandartsen zijn dan ook altijd open en transparant in hun communicatie en maken graag alles bespreekbaar met jou. Daarnaast ontvang jij vanuit het adviesgesprek een uitgebreid behandelplan van ons, waar je alle informatie nog eens rustig kunt doornemen, voordat je definitief besluit om je behandeling bij onze kliniek te laten uitvoeren.

Maak kennis met onze angsttandartsen

Onze ervaren specialisten helpen jou graag bij het krijgen van een prachtige glimlach. Zij adviseren jou over de beste oplossing voor jouw gebit. Of je nu behoefte hebt aan een specifieke behandeling van een angsttanddarts of niet, bij VieDenta Kliniek staan jouw wensen centraal. Met onze persoonlijke aanpak zoeken we samen naar de beste oplossing voor jou. Benieuwd wie jou kan helpen? Je ziet het hier!

Drs. Harrie Op de Laak

Tandarts – gespecialiseerd in implantologie, tandarts-gnatholoog, slaapgeneeskundige
BIG 59032541702

Drs. Willem Baas

Tandarts – gespecialiseerd in implantologie
BIG 99019632202

Hoe gaat een behandeling in onze kliniek in zijn werk?

Bij VieDenta Kliniek zorgen wij er graag voor dat jij je vanaf het eerste moment op je gemak voelt. Voordat er daadwerkelijk een behandeling gaat plaatsvinden, plannen wij altijd eerst een adviesgesprek met de angsttandarts in. Die eerste klik is erg belangrijk en daar besteden wij dan ook veel tijd en aandacht aan. Het is wel zo fijn om vooraf te weten waar je aan toe bent. Daarom leggen wij hiernaast stap voor stap aan je uit wat het precies inhoudt wanneer jij een adviesgesprek in onze kliniek inplant.

Kosten en vergoeding angsttandartsbehandeling

Wanneer jij een afspraak inplant bij een van onze angsttandartsen, zullen de kosten niet hoger zijn dan bij een reguliere tandarts. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bepaalt jaarlijks de behandelcodes en maximumtarieven voor tandheelkunde. Deze tarieven gelden voor elke tandartspraktijk in Nederland, dus zowel voor reguliere tandartspraktijken als voor een gespecialiseerd centrum zoals VieDenta Kliniek.

Voordat de daadwerkelijke behandeling uitgevoerd gaat worden, plannen wij een adviesgesprek in. De kosten voor het adviesgesprek bedragen in 2024 €211,20 (€126,72 voor het opstellen van een behandelplan C012 en €84,48 voor het maken van röntgenfoto’s X21). Je kunt de kosten voor het adviesgesprek voldoen aan onze cliëntenbalie met PIN. De factuur kan achteraf ingediend worden bij de zorgverzekeraar. Bij een aanvullende verzekering worden deze kosten vaak (grotendeels) vergoed.

De kosten van de verdere behandeling zijn uiteraard afhankelijk van de soort behandeling die uitgevoerd gaat worden. Vanuit het adviesgesprek ontvang je een uitgebreid behandelplan, waarin ook alle kosten en eventuele vergoedingen vanuit de verzekeraar zijn uitgewerkt. De vergoedingen zijn altijd een indicatie, dus wij raden aan om de offerte vooraf door te sturen naar je verzekeraar om precies te weten welke vergoeding je gaat ontvangen.

Indien je ervoor kiest om je behandeling onder narcose uit te laten voeren, zijn hier ook extra kosten aan verbonden. De narcosekosten worden op uurtarief berekend en zijn dus afhankelijk van de duur van jouw behandeling. Bij een narcosebehandeling zijn de kosten gemiddeld tussen de € 600,- en € 1500,- Helaas worden deze kosten vaak niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Altijd een advies op maat

Bij VieDenta Kliniek streven wij ernaar om iedereen weer die glimlach op het gezicht te geven. Onze specialisten gaan graag met je in gesprek en geven jou een passend advies, dat precies past bij jouw wensen. Wanneer je op zoek bent naar een angsttandarts, ben je bij VieDenta Kliniek aan het juiste adres!

VieDenta Kliniek Oirschot
Herder Pasmansdreef 1
5688 HW Oirschot (Noord-Brabant)

VieDenta Kliniek Nieuw-Bergen
Jeroen Boschstraat 10
5854 CZ Nieuw-Bergen (Limburg)

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
Hidden

Heb je nog een vraag?

Heb je een prangende vraag waar je het antwoord nog niet op hebt gevonden? Wellicht is je vraag al eens eerder gesteld. Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde vragen over de angsttandarts. Zoek snel uit of je vraag ertussen staat. Is dat niet het geval, dan helpen wij jou uiteraard graag verder!

 • Hoe blijf je rustig bij de tandarts?

  – Praat met je tandarts. Geef aan waar je angst door komt en bespreek samen hoe je dit het beste onder controle kunt houden tijdens een behandeling. Wij plannen de adviesgesprekken altijd ruim in, zodat er ook genoeg tijd is om dit soort zaken te bespreken met de tandarts. Wij helpen je graag op een manier die prettig voelt voor jou.
  Probeer eens of je baat hebt bij ontspannings- of ademhalingsoefeningen.
  – Neem iemand mee naar je afspraak, want twee horen altijd meer dan één. Voor jou zal die eerste afspraak best spannend zijn, dus dan is het fijn wanneer je iemand meeneemt die alle informatie kan ontvangen en eventuele vragen kan stellen aan de tandarts. Daarnaast kan een bekend gezicht jou ook al wat meer geruststellen tijdens zo’n eerste afspraak.
  – Denk aan het uiteindelijke doel: Die glimlach op je gezicht! Hoe lastig je het ook vindt om naar de tandarts te gaan, houd altijd de gedachte vast waarvoor je het doet: Die mooie glimlach op je gezicht! Het zal geen makkelijk proces zijn, maar wanneer je het uiteindelijke doel voor ogen blijft houden, zal het een stuk prettiger en makkelijker verlopen. Daarnaast kan het ook werken om voor elke behandeling/afspraak een “traktatie” voor jezelf te bedenken zodra je klaar bent. Trakteer jezelf op een gebakje, shopmiddagje, wellnessmoment etc. wanneer de afspraak bij de tandarts erop zit.
  – Duidelijke communicatie is key! Wij willen dat jij weet waar je aan toe bent en dat je niet voor grote verrassingen komt te staan gedurende je behandeltraject. Onze tandartsen zijn dan ook altijd open en transparant in hun communicatie en maken graag alles bespreekbaar met jou. Daarnaast ontvang jij vanuit het adviesgesprek een uitgebreid behandelplan van ons, waar je alle informatie nog eens rustig kunt doornemen, voordat je definitief besluit om je behandeling bij onze kliniek te laten uitvoeren.

  Ben je benieuwd hoe een afspraak in onze kliniek in zijn werk gaat? Op onze angsttandartspagina vertellen we je er meer over!

 • Hoeveel kost een angsttandarts?

  Wanneer jij een afspraak inplant bij een van onze angsttandartsen, zullen de kosten niet hoger zijn dan bij een reguliere tandarts. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bepaalt jaarlijks de behandelcodes en maximumtarieven voor tandheelkunde. Deze tarieven gelden voor elke tandartspraktijk in Nederland, dus zowel voor reguliere tandartspraktijken als voor een gespecialiseerd centrum zoals VieDenta Kliniek.

  Voordat de daadwerkelijke behandeling uitgevoerd gaat worden, plannen wij een adviesgesprek in. De kosten voor het adviesgesprek bedragen in 2024 €211,20 (€126,72 voor het opstellen van een behandelplan C012 en €84,48 voor het maken van röntgenfoto’s X21). Je kunt de kosten voor het adviesgesprek voldoen aan onze cliëntenbalie met PIN. De factuur kan achteraf ingediend worden bij de zorgverzekeraar. Bij een aanvullende verzekering worden deze kosten vaak (grotendeels) vergoed.

  De kosten van de verdere behandeling zijn uiteraard afhankelijk van het soort behandeling dat uitgevoerd gaat worden. Vanuit het adviesgesprek ontvang je een uitgebreid behandelplan, waarin ook alle kosten en eventuele vergoedingen vanuit de verzekeraar zijn uitgewerkt. De vergoedingen zijn altijd een indicatie, dus wij raden aan om de offerte vooraf door te sturen naar je verzekeraar om precies te weten welke vergoeding je gaat ontvangen.

 • Wat is een angsttandarts?

  Onze angsttandartsen hebben ervaring in het behandelen van mensen met (extreme) angst voor de tandarts. Zij nemen alle tijd voor jou en luisteren graag naar jouw verhaal. Tijd en aandacht zijn belangrijke kernwoorden die bij onze angsttandartsen passen. De angsttandarts kijkt samen met jou naar de beste oplossing en helpt je om op jouw tempo je angst te overwinnen. Ben je benieuwd wat onze angsttandartsen nog meer voor jou kunnen betekenen? Lees dan meer op onze angsttandartspagina.

 • Wat kan ik doen om mijn angst de baas te blijven tijdens mijn afspraak?

  Hierbij geven wij graag enkele tips die jou wellicht kunnen helpen voordat je bij onze kliniek in behandeling gaat:

  Praat met je tandarts. Geef aan waar je angst door komt en bespreek samen hoe je dit het beste onder controle kunt houden tijdens een behandeling. Wij plannen de adviesgesprekken altijd ruim in, zodat er ook genoeg tijd is om dit soort zaken te bespreken met de tandarts. Wij helpen je graag op een manier die prettig voelt voor jou.
  Laat je informeren over het soort behandelingen dat je te wachten staat, over wat er gaat gebeuren en waarom. Geef duidelijk aan welke informatie jij wel wil horen en welke niet. Wellicht kijk je graag mee tijdens de behandeling om zelf de controle te kunnen blijven houden. Er is veel mogelijk in onze kliniek en wij denken graag met je mee.
  Iedereen heeft behoefte aan controle. Spreek daarom met de tandarts een teken af, zoals het opsteken van je hand, waarop de tandarts de behandeling kan onderbreken. Zo heb je het gevoel dat je iets van de behandeling in eigen hand houdt.
  Probeer eens of je baat hebt bij ontspannings- of ademhalingsoefeningen.

  Op onze angsttandartspagina lees je nog meer tips om je angst de baas te blijven of zelfs te verminderen.

 • Wat is het verschil tussen een reguliere tandarts en een angsttandarts?

  Bij VieDenta Kliniek nemen wij graag de tijd voor jou. Voordat er een behandeling gaat plaatsvinden, gaan wij met jou in gesprek; welke vragen en wensen zijn er allemaal vanuit jouw kant en hoe kunnen wij jou het beste helpen?
  Onze tandartsen zijn gespecialiseerd in het behandelen van mensen met angst voor de tandarts. Zij nemen de tijd voor jouw behandeling en helpen je graag op een manier zodat deze prettig voelt voor jou.

 • Ik schaam me voor mijn angst voor de tandarts. Is dit normaal?

  In Nederland zijn er zo’n 800.000 mensen met angst voor de tandarts, dus je bent niet de enige! Bij VieDenta Kliniek oordelen wij ook zeker niet over je gebit, wij zijn er vooral om jou te helpen die glimlach weer terug te krijgen op je gezicht.

Openingstijden

 • Maandag:
  8:00 - 12:30
  13:30 - 17:00
 • Dinsdag:
  8:00 - 12:30
  13:30 - 17:00
 • Woensdag:
  8:00 - 12:30
  13:30 - 17:00
 • Donderdag:
  8:00 - 12:30
  13:30 - 17:00
 • Vrijdag:
  8:00 - 12:30
  13:30 - 17:00

VieDenta Kliniek Oirschot
Herder Pasmansdreef 1
5688 HW Oirschot (Noord-Brabant)

VieDenta Kliniek Nieuw-Bergen
Jeroen Boschstraat 10
5854 CZ Nieuw-Bergen (Limburg)