VieDenta Kliniek – Jouw leven, jouw lach

Bij onze kliniek helpen we je graag om je weer die lach op het gezicht te bezorgen. Een gezond gebit draagt vaak bij aan een leuke lach, maar waar draagt die lach eigenlijk aan bij? Hierbij enkele leuke en leerzame feitjes over de lach.

 

  1. Lachen is een workout

Wanneer je lacht span je maar liefst 17 spieren in je lichaam aan. Niet alleen in je gezicht, maar door je hele lichaam is je lach te voelen. Zo span je tijdens een lachbui onder andere je rug, benen, buik en ademhalingsspieren aan wanneer je lacht. 100 keer lachen is ongeveer gelijk aan vijftien minuten fietsen of 15 minuten all the way gaan in de sportschool. Dat je het even weet 😉

 

  1. Lachen maakt je knapper

Door veel te lachen train je je kaakspieren onbewust en je huid wordt gevoed door doorbloeding. Hierdoor straal je meer en oog je dus aantrekkelijker.

 

  1. Lachen maakt je gelukkiger

Wanneer je lacht worden de stofjes serotonine en dopamine aangemaakt in je lichaam en deze stoffen werken als antidepressiva.

 

  1. Lachen houdt je gezond

Het is wetenschappelijk bewezen dat lachen je gezond maakt. Wanneer we lachen wordt het immuunsysteem op scherp gezet en activeert het witte bloedlichaampjes. Deze zorgen ervoor dat virussen, bacteriën en parasieten worden vernietigd.

 

  1. Lachen bewaart herinneringen

Wanneer je lacht, zul je makkelijker dingen herinneren. Dit kunnen kleine maar ook grote herinneringen zijn. Met een lach onthoud je dus ineens weer wat er nog op je boodschappenlijstje stond. Erg handig!

 

  1. Sommige mensen kunnen niet hardop lachen

Ze zijn uiterst zeldzaam, maar er zijn mensen die niet hardop kunnen lachen. Onderzoekers hebben het verschijnsel aphonogelia genoemd.

 

  1. De klank van je lach is altijd hetzelfde

Een lach bestaat uit klanken die gemiddeld 75 milliseconden duren en worden afgewisseld met pauzes van 210 milliseconden. De klanken zijn altijd dezelfde, zoals ha-ha-ha of ho-ho-ho. Het is fysiek bijna onmogelijk om bijvoorbeeld ha-ho-ha of ho-ha-hi te lachen. Veel variaties in klanken en ritme zijn er niet: een haaa-haaa-haaa-lach klinkt bijvoorbeeld al snel heel onnatuurlijk.

 

  1. Lachen is heel aanstekelijk

Lachen is aanstekelijk. Dat heeft ermee te maken dat we geneigd zijn ons te spiegelen aan gedrag van anderen. We hebben hersencellen (spiegelneuronen) die dat allemaal in gang zetten. Die reageren op geluiden en op bijbehorende gezichtsuitdrukkingen.

 

  1. Vrouwen lachen meer dan mannen

Je kent het wel: je zit op een terrasje en aan de tafel naast je zit een groep vrouwen de hele tijd samen te giechelen. De reden dat dit vaker een groep vrouwen is dan een groep mannen, is omdat vrouwen in het algemeen meer lachen dan mannen.

 

  1. Kinderen tussen 5 en 6 jaar oud lachen het meest

Een kind tussen de 5 en 6 jaar lacht gemiddeld zo’n 400 keer per dag. Variërend van schaterlach tot kleine lach. Dit komt doordat op deze leeftijd alles nog als nieuw, grappig en interessant wordt ervaren. Naarmate je ouder wordt neemt dit, helaas, af. Maar niet getreurd, lachen mag altijd!

 

Een lach brengt veel positieve energie. Wil je weten hoe wij ook jou weer die lach op het gezicht terug kunnen geven? Plan dan een adviesgesprek in met een van onze tandartsen en zet de stap!