Laten we starten met een makkelijke, want een gezonde mond begint bij het poetsen van je tanden. Doe dit structureel 2 keer per dag 2 minuten en gebruik hiervoor een tandpasta met fluoride. Daarnaast werkt een elektrische tandenborstel ook net wat beter dan een gewone handtandenborstel, omdat deze de juiste bewegingen nabootst, waarbij alle hoeken van je tanden en kiezen geraakt worden. Zorg er ook voor dat je het tandvlees goed mee poetst, want gezond tandvlees draagt bij aan een gezond gebit.

Heb je na het poetsen van je tanden nog steeds het gevoel dat je een vieze smaak in je mond hebt? Op je tong stapelen zich ook een hoop bacteriën op, die een vieze smaak in de mond kunnen veroorzaken. Gebruik dagelijks een tongschraper en je verhelpt meteen het probleem. Je kunt een tongschraper gewoon kopen bij de plaatselijke drogist.

Hoe goed jij je tanden ook poetst, de ruimtes tussen je tanden kun je nooit goed genoeg reinigen met enkel je tandenborstel. Daarom is het verstandig om naast het tandenpoetsen dagelijks een rager, stoker of flosdraad te gebruiken. Indien je twijfelt, kan jouw eigen tandarts je altijd helpen om de juiste keuze te maken.

Naast een goede verzorging van je gebit, kun je ook opletten met het eten en drinken dat je nuttigt op een dag. Zorg dat je maximaal 7 eet- en drinkmomenten op een dag inplant. Zo heeft het gebit tussentijds ook genoeg tijd om te herstellen en wordt de kans op gaatjes verkleind. Drink daarnaast zo min mogelijk frisdrank en andere zure dranken, omdat deze de slijtage van je tandglazuur versnellen.

Wacht na het eten van een maaltijd ook minstens 30 minuten voordat je je tanden poetst. Wanneer je iets eet, ontstaat er een grote blootstelling aan zuren, waardoor het buitenste laagje van je tandglazuur zacht wordt. Als je direct na het eten je tanden poetst, poets je dit verzachte laagje weg en kan er tanderosie ontstaan.

Als je bovenstaande tips volgt, ben je al goed op weg naar een gezonde mond. Onze collega’s zien jou daarnaast toch wel graag elk jaar in de tandartsstoel voor een controle, want je weet wat ze zeggen: Voorkomen is beter dan genezen. En met een fris en gezond gebit geniet je toch net wat makkelijker van je hapje en drankje op het terras (de komende zonnige dagen)!

Ben je benieuwd wat wij verder voor je kunnen betekenen om jou weer die glimlach op je gezicht te bezorgen? Onze specialisten gaan graag met je in gesprek om jouw een passende oplossing te bieden, die volledig voldoet aan jouw wensen!

Plan direct een adviesgesprek in en laat je inspireren!

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
Hidden

Consultgesprek tussen zorgconsulente en patiënt