In Nederland bestaat er een groot aantal mensen dat om financiële redenen niet of nauwelijks de tandarts bezoekt en grote behandelingen vaak uitstelt. Het uitstellen van behandelingen leidt op lange termijn echter alleen maar tot grotere problemen (en hogere kosten!). Gelukkig bestaan er verschillende oplossingen om alsnog zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen om de tandheelkundige behandeling uit te kunnen laten voeren. Je leest er hier alles over.

 

Basisverzekering

Bepaalde tandheelkundige behandeling worden (deels) vergoed door de basisverzekering. Zo valt een groot deel van mondzorg voor kinderen tot 18 jaar onder de basisverzekering en hoeven controles en gaatjes bijvoorbeeld niet zelf betaald te worden (beugels, kronen, bruggen en implantaten worden niet vergoed door de basisverzekering).

Voor volwassenen worden de kosten voor een kunstgebit (grotendeels) vergoed door de basisverzekering. Hetzelfde geldt voor specialistische behandelingen bij de kaakchirurg en bijzondere tandheelkundige hulp (voor mensen met een ernstige aandoening waardoor reguliere tandheelkundige zorg niet voldoende is om de functies van het gebit intact te houden). Bij deze behandelingen geldt wel het eigen risico en dien je soms alsnog een deel van de kosten zelf te betalen.

 

Regelingen via je gemeente

Voor mensen met een laag inkomen bestaan er ook diverse regelingen binnen de gemeentes in Nederland. Het verschilt per gemeente welke regelingen er worden getroffen voor de zorgkosten. Het is dan ook altijd verstandig om eerst contact op te nemen met je eigen gemeente voor de mogelijkheden.

Naast deze regelingen bieden verschillende gemeentes ook een collectieve zorgverzekering aan voor mensen met een laag inkomen. Gekoppeld aan deze collectieve zorgverzekering kan dan een aanvullende verzekering worden afgesloten die de kosten van de tandarts (deels) dekken.

 

Stichtingen

In Nederland bestaan er ook verschillende stichtingen waar een bedrag voor de tandheelkundige behandeling aangevraagd kan worden. Deze stichtingen werken ook vaak samen met gemeentes, dus het beste kan hiervoor ook contact opgenomen worden met de eigen gemeente.

 

Fiscale voordelen Belastingdienst

Er bestaan fiscale regelingen, waarbij je de zorgkosten, die niet worden vergoed door de zorgverzekeraar, af kunt trekken op de aangifte loonbelasting. Je komt in aanmerking voor deze regeling wanneer je minimaal aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • In je aangifte inkomstenbelasting heb je uitgaven voor specifieke zorgkosten afgetrokken;
  • Door de aftrek van specifieke zorgkosten is de belasting die je moet betalen lager dan het bedrag aan heffingskortingen;
  • Het bedrag van de tegemoetkoming is meer dan € 15.

Voor meer informatie raden we je aan om contact op te nemen met je belastingadviseur of de Belastingdienst.

 

 

Neem contact met ons op

Naast bovengenoemde voorbeelden, denken wij uiteraard ook graag met je mee om samen tot de beste oplossing te komen. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
Hidden

Consultgesprek tussen zorgconsulente en patiënt