Is jouw tandvlees gezond?

Gezond tandvlees is roze van kleur en hecht zich mooi om je tanden en kiezen heen. Daarnaast doet gezond tandvlees geen pijn en zal het ook niet bloeden tijdens het poetsen.
Wanneer je tandvlees bloedt tijdens het tandenpoetsen, is een ontsteking vaak de oorzaak. De volgende symptomen kunnen ook leiden tot ontstoken tandvlees:

Ontstoken tandvlees is niet altijd pijnlijk en daarom is het juist erg belangrijk om bovenstaande punten goed in de gaten te houden. Wanneer het tandvlees ontstoken is, is het verstandig om snel te schakelen en contact op te nemen met je tandarts of mondhygiënist(e) voor verdere instructies. Hoe langer je rond blijft lopen met deze klachten, des te erger de problemen zullen worden en dat is uiteraard niet de bedoeling.

Hoe ontstaat ontstoken tandvlees?

De ontsteking in de rand van het tandvlees wordt veroorzaakt door bacteriën in de tandplak. Tandplak is een zacht en kleverig, nauwelijks zichtbaar laagje op de tanden en kiezen. Tandplak kan verkalken tot tandsteen dat stevig vastzit aan de tanden en kiezen. Hierop wordt weer een nieuw laagje plak gevormd en dit proces blijft zo doorgaan.

De ontsteking in de tandvleesrand kan zich uitbreiden in de richting van het kaakbot.  Het tandvlees laat daardoor los van de tanden en kiezen. De ruimte die zo ontstaat, noemen we een verdiepte pocket. In de ruimte tussen het tandvlees en de tanden en kiezen vormt zich weer tandplak. Door deze tandplak verplaatst de ontsteking zich nog verder in de diepte. De vezels gaan door de ontsteking kapot en het kaakbot wordt afgebroken. Hierdoor worden de pockets dieper. In de verdiepte pockets verkalkt de tandplak gedeeltelijk tot tandsteen. Deze voortschrijdende ontsteking met afbraak van vezels en kaakbot heet parodontitis. Eenmaal afgebroken kaakbot kan zich niet meer herstellen.

 

Teruggetrokken tandvlees herstellen

Hoe voorkom of genees je ontstoken tandvlees?

Ontstoken tandvlees kan zowel voorkomen als genezen worden en dit begint allemaal met een goede mondhygiëne. Wanneer het tandvlees bloedt tijdens het poetsen, is er sprake van ontstoken tandvlees. Om tandplak en het daardoor ontstane ontstoken tandvlees te voorkomen, is het dan ook erg belangrijk om je mond goed schoon te houden. Dit kun je op de volgende manieren zelf doen:

  • Poets je tanden elke dag minstens 2 keer met een (elektrische) tandenborstel en poets daarbij ook goed de overgang van de tand naar het tandvlees;
  • Gebruik een tandpasta met fluoride;
  • Gebruik na het poetsen van je tanden tandenstokers, tandzijde, flossdraad of ragers om ook de ruimtes tussen de tanden goed schoon te kunnen houden;
  • Gebruik een tongschraper om ook alle bacteriën van je tong te kunnen verwijderen.

Ontstoken tandvlees in een vergevorderd stadium

Tussen de tanden en het tandvlees bevindt zich een ruimte, de zogenaamde pocket. Gezonde pockets zijn ondiep en bloeden niet. Een ontsteking van het tandvlees kan zich op den duur in de diepte uitbreiden naar het kaakbot rondom de tanden en kiezen. De pockets kunnen dan dieper worden doordat er sprake is van botafbraak rondom de wortels van een tand of kies. Op dat moment is er sprake van parodontitis en zal het proces van genezing langer en intensiever worden.

 

Overleg bij twijfel altijd even met je tandarts of mondhygiënist(e) welke hulpmiddelen voor jou het meest geschikt zullen zijn en of er wellicht een behandeltraject gestart dient te worden om je tandvleesproblemen te verhelpen.

Tandarts

Neem contact met ons op

Wil je graag extra informatie hebben of een adviesgesprek inplannen? Neem gerust contact met ons op via het contactformulier.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
Hidden

Consultgesprek tussen zorgconsulente en patiënt