Hoe ontstaat teruggetrokken tandvlees?

Gezond tandvlees sluit zich netjes aan rond de tanden en is roze van kleur. Wanneer je last hebt van teruggetrokken tandvlees (een veelvoorkomend tandvleesprobleem), komen de wortels langzaam bloot te liggen, waardoor deze steeds gevoeliger worden. Teruggetrokken tandvlees kan onder andere ontstaan door parodontitis (een ontsteking van het tandvlees of kaakbot). Om erger te voorkomen is het wel erg belangrijk om teruggetrokken tandvlees tijdig aan te pakken. Naast parodontits of te hard poetsen kunnen nog andere oorzaken zorgen voor teruggetrokken tandvlees?

Slecht gebit

Te hard poetsen

Wanneer je telkens te hard op je tandenborstel duwt tijdens het poetsen, beschadig je het tandvlees. Dit raakt geïrriteerd en zal op den duur terugtrekken.

Een te harde tandenborstel gebruiken

Poetsen met een te harde tandenborstel kan ook het tandvlees beschadigen, zelfs als je niet te hard duwt. Vraag je tandarts welke tandenborstel je het beste kunt gebruiken voor jouw gebit.

Genetisch bepaald

Hoe goed je ook poetst en je tandvlees verzorgt; het kan alsnog voorkomen dat je last houdt van teruggetrokken tandvlees. Bij sommige mensen is dit genetisch bepaald, waardoor je er helaas niet altijd alles aan kunt doen om teruggetrokken tandvlees te voorkomen. Laat je gebit één of twee keer per jaar grondig reinigen bij de tandarts en/of mondhygiënist om erger te voorkomen.

Vitamine C en D tekort

Teruggetrokken tandvlees kan ook ontstaan wanneer jij een tekort hebt aan vitamine C en D.

Slechte mondhygiëne

Wanneer tandplak niet goed wordt verwijderd, zal dit uiteindelijk het tandvlees aantasten. Op termijn zal het tandvlees dan ook terugtrekken.

Trauma aan het tandvlees

Wanneer je een ongeluk of operatie hebt gehad, waarbij het tandvlees is beschadigd, is het ook mogelijk dat het tandvlees terug zal trekken.

Hoe kun je teruggetrokken tandvlees herstellen en voorkomen?

Om teruggetrokken tandvlees te herstellen en in de toekomst te voorkomen, is het in eerste instantie erg belangrijk dat jij jouw eigen mondgezondheid op peil houdt. Poets twee keer per dag je tanden en zorg hierbij ook dat je het tandvlees voorzichtig mee poetst. Wanneer je te hard poetst, kun je een elektrische tandenborstel kopen, die aangeeft wanneer je te hard duwt. Naast het poetsen van je tanden, is het ook aan te raden om te flossen, rageren of stokeren. Zo maak je ook de ruimtes tussen de tanden goed schoon.

Plan een afspraak

Om terugtrekkend tandvlees te herstellen is het erg belangrijk dat je een afspraak bij de mondhygiënist inplant. Deze kan bepalen wat de beste behandeling zal zijn voor jouw gebit.

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen en hoe jouw teruggetrokken tandvlees hersteld kan worden? Wij helpen jou graag verder!

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
Hidden

Consultgesprek tussen zorgconsulente en patiënt