In 7 stappen naar een gezond gebit

1. Poets je tanden 2 keer per dag met een tandpasta met fluoride

Een gezonde mond begint bij het poetsen van je tanden. Doe dit structureel 2 keer per dag 2 minuten en gebruik hiervoor een tandpasta met fluoride. Daarnaast werkt een elektrische tandenborstel ook net wat beter dan een gewone handtandenborstel. Zorg er ook voor dat je het tandvlees goed mee poetst, want een gezond tandvlees draagt ook bij aan een gezond gebit.

 

2. Gebruik een tongschraper

Heb je na het poetsen van je tanden nog steeds het gevoel dat je een vieze smaak in je mond hebt? Op je tong stapelen zich ook een hoop bacteriën op, die een vieze smaak in je mond kunnen veroorzaken. Gebruik dagelijks een tongschraper en je verhelpt meteen het probleem. Een tongschraper is gewoon te koop bij je drogist.

 

3. Flossen, rageren en/of stoken

Hoe goed jij je tanden ook poetst, de ruimtes tussen je tanden kun je nooit goed reinigen met enkel je tandenborstel. Daarom is het ook verstandig om naast het tandenpoetsen ook een rager, stoker of flosdraad te gebruiken. Indien je twijfelt, kun je altijd even contact opnemen met je tandarts om te vragen wat voor jou het beste werkt.

 

4. Beperk het drinken van frisdrank en andere zure dranken

De zuren in deze dranken zorgen voor de slijtage van je tandglazuur en hoe meer je hiervan drinkt, hoe sneller dit proces zal gaan. Probeer dus zo min mogelijk frisdrank en andere zure dranken te drinken, maar drink vooral water.

 

5. Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot 7 keer per dag

Dan heeft het gebit tussentijds ook genoeg tijd om te herstellen en wordt de kans op gaatjes ook verkleind.

 

6. Poets je tanden niet direct na het eten

Wanneer je iets eet, ontstaat er een grote blootstelling aan zuren, waardoor het buitenste laagje van je tandglazuur zacht wordt. Als je direct na het eten je tanden poetst, poets je dit verzachte laagje weg en kan er tanderosie ontstaan. Het is dus verstandig om zo’n 30 minuten te wachten tot je je tanden poetst.

 

7. Sla geen controle afspraak over

Zorg ervoor dat je elk jaar sowieso één keer een afspraak bij de tandarts maakt voor een controle. Voorkomen is beter dan genezen en dit geldt ook zeker voor een gebit.

Neem contact met ons op

Wil je graag extra informatie hebben of een adviesgesprek inplannen? Neem gerust contact met ons op via het contactformulier.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
Hidden

Persoonlijke aandacht