maandag 6 februari

Mondgezondheid bij ouderen

Bij ouderen is een slechte mondgezondheid een veelvoorkomend en verborgen probleem. Vooral kwetsbare ouderen, maar ook de zorgprofessionals geven te weinig aandacht aan het gebit en zien hierbij bepaalde problemen over het hoofd. Veel lichamelijke aandoeningen starten in de mond, waardoor het juist erg belangrijk is om de mondgezondheid op peil te houden.

 

Minder aandacht voor het gebit

Vooral bij kwetsbare ouderen bestaat de dag al uit zoveel taken (aankleden, eten, medicijnen innemen, fysio etc.) waardoor de zorg voor het gebit op een laag pitje komt te staan. Vooral ouderen die nog zelfstandig thuis wonen krijgen geen goede begeleiding op dit gebied. Overige lichamelijke klachten ontstaan vaak door problemen in de mond, waardoor die begeleiding juist wel erg belangrijk is.

 

De problemen die bij ouderen in de mond ontstaan zijn vooral cariës (gaatjes), tandvleesproblemen en afgebroken tanden en kiezen. Wanneer hier lang niks aan wordt gedaan, zal dit uiteindelijk leiden tot een niet te herstellen gebit. Op lange termijn kan dit problemen opleveren voor de algehele gezondheid.

 

Algehele gezondheid

Een slechte mondgezondheid heeft op termijn ook gevolgen voor de algehele gezondheid. Uit onderzoek blijkt zelfs dat er bepaalde relaties bestaan tussen problemen in de mond en elders in het lichaam. Onderstaande afbeelding geeft weer welke problemen een slechte mondgezondheid op termijn kan veroorzaken in de rest van het lichaam:

 

Lichamelijke problemen die op lange termijn kunnen ontstaan door een slechte mondgezondheid
Bron: KNMT 2019

 

Slecht zittende prothese

In Nederland dragen miljoenen mensen (waaronder veel ouderen) een gebitsprothese. Echter past deze prothese bij zo’n 2 miljoen mensen niet meer optimaal, waardoor klachten in de mond kunnen ontstaan.

 

Tijd voor een nieuwe lach!

Vaak dragen mensen jarenlang dezelfde gebitsprothese, zonder deze te laten onderhouden/controleren door hun tandarts of tandprotheticus. Zonder het altijd door te hebben, ontstaan er verschillende kwaaltjes door de jaren heen. Mensen leren hier echter mee leven en denken geen hinder te ervaren van zulke kwalen. Wanneer wordt het tijd om uw gebitsprothese te laten controleren:

  • Wanneer u wel eens last heeft met kauwen of praten;
  • Wanneer u wel eens pijnlijke plekjes heeft in de mond;
  • Wanneer uw gezicht iets is ingevallen;
  • Wanneer uw mondhoeken iets zijn gaan hangen en soms geïrriteerd zijn;
  • Wanneer uw onderkaak iets naar voren is gekomen;
  • Wanneer u soms nekklachten heeft;
  • Wanneer enkele tanden of kiezen in uw prothese slijtageplekken hebben;
  • Wanneer u wel eens kleefpasta’s moet gebruiken.

 

Gebitsprothese wordt elke 5 jaar (deels) vergoed

Het is vaak onnodig om jarenlang met dezelfde gebitsprothese te blijven rondlopen, want in veel gevallen wordt een nieuwe gebitsprothese elke 5 jaar deels vergoed door de basisverzekering. De basisverzekering vergoedt elke 5 jaar 75% van het totaalbedrag van een nieuwe gebitsprothese. Het repareren of opnieuw passend maken van een gebitsprothese wordt vaak zelfs voor 90% vergoed door de zorgverzekering. Rond blijven lopen met een slecht zittende prothese is dus zeker niet nodig.

 

Let op elkaar

Aandacht voor de mondgezondheid van ouderen blijft erg belangrijk. Niet alleen tandartsen, maar ook andere zorgverleners en familie dienen de mondgezondheid van ouderen goed in de gaten te houden om ergere situaties in de toekomst te vermijden. Let op elkaar en de (kwetsbare) ouderen om ons heen.