Een bezoek aan de tandarts staat bij veel mensen niet op de eerste plaats als het gaat om leuke uitstapjes. Je hoort in de wandelgangen niet vaak dat iemand met plezier naar de tandarts gaat, maar het hoort er nu eenmaal bij om minimaal één keer per jaar de tandarts te bezoeken voor een controle. Toch is er in Nederland een grote groep die een behoorlijke behandelachterstand heeft opgelopen bij de tandarts. Vaak heeft deze behandelachterstand te maken met angst voor de tandarts. Ben je bang voor de tandarts? Dan ben je zeker niet de enige! In Nederland bestaat een grote groep volwassenen met angst voor de tandarts. Een groot deel van deze groep geeft aan bang te zijn voor de tandarts, maar gaat wel elk jaar voor controle naar de tandarts. Zo’n 800.000 mensen geven echter aan zo bang te zijn voor de tandarts dat zij al jaren geen controle meer hebben laten uitvoeren door een tandarts.

 

Hoe ontstaat angst voor de tandarts?

Angst voor de tandarts ontstaat meestal niet van de ene op de andere dag. Vaak hebben mensen in het verleden een traumatische ervaring gehad, waardoor het vertrouwen in de tandarts verloren raakt en een bezoek dan ook telkens wordt uitgesteld. Er bestaat ook een groep mensen die angst heeft voor het geluid van de boor of de typische geur van een tandartspraktijk. Dit wordt in verband gebracht met nare ervaringen en gaat uiteindelijk ook over in angst. Verder kan angst voor de tandarts ook aangeleerd worden. Vaak zijn ouders bang voor de tandarts en brengen zij dit (onbewust) over op hun kinderen.

Het ontstaan van tandartsangst kan dus vele verschillende oorzaken hebben, maar het is verstandig om hier een oplossing voor te zoeken en de gezondheid van het gebit op peil te houden.

 

Wat kun je doen tegen angst voor de tandarts?

In eerste instantie is het erg belangrijk om te kiezen voor een tandarts die je volledig vertrouwt. Ga op zoek naar een tandarts die gespecialiseerd is in het behandelen van patiënten met angst voor de tandarts. Tandartsen met ervaring op dit gebied nemen de tijd voor een behandeling en stellen jou gerust. Je krijgt weer het gevoel dat je zelf de regie in handen houdt tijdens de behandeling. Echter is soms de angst voor de tandarts zo extreem, dat behandeling door een speciale angsttandarts niet voldoende zal zijn.

 

Behandeling onder algehele narcose

Wanneer jouw angst voor de tandarts zo extreem is geworden, biedt een behandeling onder narcose wellicht een oplossing. Tijdens een behandeling onder narcose word je door een gespecialiseerd anesthesist in slaap gebracht en zul je niks merken van de totale behandeling. Bij VieDenta Kliniek kun je ook terecht voor een tandheelkundige behandeling onder algehele narcose.

 

VieDenta Kliniek

Bij VieDenta Kliniek werken tandheelkundige topprofessionals om jou behandelingen van het hoogste niveau aan te bieden. We hebben alle disciplines in huis en we beschikken over een eigen tandtechnisch laboratorium. Hierdoor garanderen we altijd een persoonlijk maatwerk van hoge kwaliteit. Onze specialisten streven er niet alleen naar dat je een gezond gebit krijgt, maar ook dat dit een mooie uitstraling heeft.

Wanneer je besluit om een behandeling onder narcose te ondergaan, plan je eerst een vrijblijvend adviesgesprek bij VieDenta Kliniek. Tijdens het adviesgesprek zal er nog geen behandeling plaatsvinden en worden er enkel foto’s van de mond gemaakt en vindt er een klein mondonderzoek plaats. Daarnaast is er alle tijd om te luisteren naar jouw vragen en wensen. Bij VieDenta Kliniek hebben we ervaring met angstpatiënten en nemen we alle tijd om met jou de verdere vervolgstappen door te nemen. In samenspraak met jou wordt een behandelplan opgesteld en krijg je inzicht in de kosten voor de behandeling.

Plan een adviesgesprek in

Ben je er klaar voor om de volgende stap te maken en weer te kiezen voor plezier in jouw leven? Plan dan een adviesgesprek in bij VieDenta Kliniek. Samen zorgen we weer voor die lach op jouw gezicht!

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
Hidden

Behandelplan